Er is maar één organisatie als Nidos in Nederland. Wij voeren als onafhankelijke (gezins-) voogdijinstelling, op grond van de wet, de (gezins)voogdijtaak uit voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Als professional bij Nidos ondersteun je de jongeren met respect voor hun culturele achtergrond, vanuit betrokkenheid en met specifieke deskundigheid. Het belang van de jongere staat hierbij altijd centraal.
Iedere dag is anders
Je hebt een uitgebreid takenpakket en dat maakt het zo leuk volgens Job en Lara: “Je houdt je op verschillende gebieden bezig met de ontwikkeling van het kind. Je staat naast het kind en samen werk je stap voor stap naar het versterken van hun veerkracht en ondersteun je hen in de ontwikkeling naar zelfstandigheid en het opbouwen van een sociaal netwerk om op terug te vallen. Daarnaast ondersteunen we natuurlijk in de asielprocedure en het vinden van een weg binnen de Nederlandse cultuur. Als een kind nog familie heeft in het land van herkomst of elders, dan help je om die binding te houden. Contact met familie kan waardevol zijn bij het nemen van belangrijke beslissingen. Het is best een complex speelveld waarin we werken. Je hebt te maken met verschillende instanties maar voor ons staat het belang van het kind altijd voorop. Het prettige van bij Nidos werken is dat het op prijs wordt gesteld dat je anders en creatief durft te denken om zo samen tot de meest passende ondersteuning te komen.”
Het verschil maken
Oprechte interesse en nieuwsgierigheid in wat de kinderen beweegt en hun verhaal dat is wel een eigenschap die de meeste jeugdbeschermers en jongerencoaches kenmerkt. Het is belangrijk om echt contact te maken en veiligheid en vertrouwen te bieden. Dat doe je onder andere door oprecht te luisteren en je te verdiepen in iemand en zijn of haar culturele achtergrond, zonder te oordelen en altijd met respect voor elkaar. Lara denkt nog vaak aan een meisje die uit Litouwen kwam.
“Ze werd teruggestuurd naar haar land van herkomst, omdat daar haar toekomst zou liggen. Af en toe had ik nog contact met haar en wat zij toen tegen mij zei heeft diepe indruk op mij gemaakt. Ze zei: ‘Je weet niet hoeveel je voor mij gedaan hebt. Je hebt naar mij geluisterd.’ Zo’n impact kun je dus hebben in het leven van iemand.”
“De kinderen hebben vaak veel meegemaakt, maar als wij in beeld komen worden we meestal open ontvangen. Het feit dat wij er voor ze zijn en hen wegwijs maken in een voor hun andere wereld maakt al een enorm verschil”, voegt Job toe.
Begeleiden naar hun perspectief
De kinderen waar Nidos voor zorgt, komen uit verschillende landen en hebben diverse culturele achtergronden. De meeste kinderen zijn ouder dan 15 jaar maar soms zijn het ook hele jonge kinderen. Bij aankomst in Nederland wordt een kind van 15 jaar of ouder eerst door COA opgevangen en doorloopt de asielprocedure. Die eindigt in een tijdelijke verblijfsvergunning of niet. Krijgt een kind een vergunning dan stroomt deze door naar een woongroep van de eigen opvang van Nidos of bij één van de contractpartners. Wij begeleiden de kinderen naar het perspectief dat zij hebben. Dat kan zijn bij integratie en het opbouwen van een leven en toekomst in Nederland. Maar het kan ook zijn bij terugkeer. Kinderen die jonger zijn dan 15 jaar, of kwetsbare kinderen van boven de 15 jaar, worden altijd opgevangen in opvanggezinnen van Nidos.
“Het is een dynamisch werkgebied waarin we veel leren, niet alleen over de kinderen en hun achtergronden maar daarnaast wordt je je steeds bewust van je eigen cultuur en handelen. Je levert een waardevolle bijdrage in iemands leven, hoe groot of klein dat is, en dat maakt het zo bijzonder”, volgens Job en Lara.
Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je als jeugdbeschermer het verschil maken? Of heb je interesse in andere vacatures? Kijk dan op www.werkenbijnidos.nl voor onze vacatures. Of op www.nidos.nl.
‘Je houdt je op verschillende gebieden bezig met de ontwikkeling van het kind.’