Foto: Vincent Cevat, specialistisch ondersteuner bij Zozijn
Vincent werkt op het Zozijn Landgoed De Lathmer in Wilp. Hij werkt met cliënten met een intensieve ondersteuningsvraag. Dit betekent veelal een lage ontwikkelingsleeftijd, een laag IQ met daarnaast autisme, psychiatrische en gedragsproblemen of ADHD. Een veelzijdige, maar pittige doelgroep met vaak een op een begeleiding.
Een typische werkdag, continu aftasten
“Om 7.00 uur beginnen we met een uitgebreid overleg. Wat is er gisteren en vannacht gebeurd? Wat kunnen we vandaag verwachten? Rond 7.30 uur worden de eersten wakker. Dan checken we goed hoe de cliënt er bij zit. Heb je lekker geslapen? Hoe ziet je dag er uit? Na het ontbijt gaan een aantal zelf naar dagbesteding en anders gaan we mee. Daarna hebben wij ruimte voor al het regelwerk, zoals afspraken met specialisten, contact met ouders, etc. Wanneer cliënten weer thuis komen is het ook zaak weer goed af te tasten hoe de cliënt er bij zit. De meesten gaan op tijd naar bed. We sluiten met aandacht de dag met ze af. Wat leeft er bijvoorbeeld in hun hoofd wat we nog weg kunnen nemen? Dit continu aftasten doen we om de cliënt een zo’n vrolijk en rustig mogelijke dag te bezorgen en om escalatie te voorkomen.”
Wat moet je als specialistisch ondersteuner in huis hebben voor deze baan?
“Dat je goed om kunt gaan met spanning en agressie, zowel fysiek als verbaal. Onder dit gedrag zit altijd een hulpvraag. Belangrijk is je te realiseren dat het niet persoonlijk is. Cliënten overzien een bepaalde situatie gewoon niet en de ‘help mij’ vraag komt er dan op deze manieren uit. Ook moet je sensitief en alert zijn en jezelf goed kennen. Wanneer je je anders voordoet prikken deze cliënten daar zo doorheen. Je hebt je team nodig om met beide benen op de grond te blijven, te relativeren en te zien dat wat hier soms aan heftige dingen gebeurt, niet de norm is. De toewijding aan de cliënt en het team is heel belangrijk. Een gezonde dosis humor helpt ook. Qua papieren vragen we in elk geval MBO niveau 4 en een specialisatie in of ervaring met moeilijk verstaanbaar gedrag is een pré in dit werk.”
Wat vind je mooi aan je werk?
“Ik vind het leuk om mensen met een intensieve begeleidingsvraag een mooie dag te bezorgen. Om door samen te werken, te laten zien dat ze het wel kunnen. Juist de successen vieren, hoe klein ook, is dan belangrijk. Ik houd van de structuur, maar ook van chaos, die spanning en actie die het met zich meebrengt; dit houdt mij scherp. Omdat je als team 100% op elkaar moet kunnen rekenen, is de samenwerking zeer intensief. Je leert elkaar echt door en door kennen, wat deze baan bijzonder mooi maakt.”
Wat maakt dat Zozijn en jij een match zijn?
“Ik vind dat Zozijn goed luistert naar wat we nodig hebben om ons werk goed te kunnen doen. Ook de korte lijnen vind ik prettig, dingen zijn snel geregeld, je kent elkaar. Daarnaast vind ik Zozijn innovatief; ze staan open voor nieuwe ideeën, nieuwe stappen in je persoonlijke ontwikkeling en je carrière. In gesprekken, aandacht van het management, maar ook in een opleiding en faciliteren in wat er nodig is, merk je dat. Het anders durven denken maakt ze krachtig.”
Mensen staan centraal bij Zozijn. We willen onze cliënten tot bloei laten komen maar ook dat jij als medewerker kunt groeien en tot bloei komt tijdens je werk. Zozijn doet er alles aan om je een inspirerende werk- en leeromgeving te bieden. Word jij hier ook enthousiast van? Misschien is een baan bij Zozijn dan iets voor jou! Bekijk onze vacatures op: www.werkenbij.zozijn.nl
“De toewijding aan de cliënt en het team is heel belangrijk. Een gezonde dosis humor helpt ook.”