OlmenEs is een gemeenschap voor 136 volwassenen met een verstandelijke beperking in het buitengebied van Appelscha. Op een prachtig bosrijk terrein van ruim 50 hectare staan woonhuizen, werkgebouwen, boerderij, winkeltheeschenkerij en vele andere voorzieningen.
Dion Maat:
“In OlmenEs kan ieder zijn talent ontspruiten op eigen kwaliteit.”
Carrièreswitch, van vormgever naar zorgverlener
Dion Maat is BBL-er Groepsbegeleider. Sinds oktober 2021 draagt Dion met zijn collega’s zorg voor vijf bewoners van woonhuis De Wingerd. Na zijn HBO studie Communication & Multimedia Design en een baan als grafisch vormgever in de commerciële sector kwam Dion erachter dat hij niet gelukkig was met zijn werk en dat hij meer van betekenis wilde zijn voor anderen. De zorg sprak hem aan, mede door het enthousiasme van een kennis. Via een open sollicitatie kreeg hij een leer- en werkkans bij OlmenEs.
‘Het voelt voor mij niet als werk.’
Wat maakt OlmenEs zo bijzonder?
Dion: “OlmenEs is een gemeenschap, geen instelling. Dat merk je, ook aan de sfeer op het terrein, het is net één grote familie. Het voelt voor mij daarom niet aan als werk. Geen één dag is hetzelfde. Er zijn pittige dagen bij maar na elke dienst rij ik wel voldaan van het terrein weg als je de bewoners uiteindelijk met een lach op bed krijgt. De variatie en het onverwachte zijn leuk. Wat de ene dag bij een bewoner werkt kan de volgende dag heel anders uitpakken. Antroposofie (antropos= mens en sofia= wijsheid) is de basis van OlmenEs. Het komt terug in de wijze waarop we met de bewoners omgaan maar ook in de voeding en het culturele leven.
Een beperking hoeft geen beperking te zijn. In OlmenEs kan ieder zijn talent ontspruiten op eigen kwaliteit, bewoners èn medewerkers. Dat is mooi!”
Betekenis van werk
Werk is een elementair onderdeel van het leven van elk mens. Werken versterkt je eigenwaarde en maakt je bewust van de behoeften van anderen voor wie je het werk verricht. Bewoners en medewerkers werken met elkaar bij OlmenEs. Naast de elf woonhuizen heeft OlmenEs diverse werkplaatsen. De producten uit deze ambachtelijke werkplaatsen worden in de eigen winkel-/theeschenkerij verkocht. In de centrale keuken worden de biologische gewassen van het land verwerkt tot maaltijden voor de bewoners en medewerkers.
Goedemorgen
Elke werkdag luidt om 8.40 uur de klok bij de centrale zaal van de Tilia voor de dagopening. Het is de overgang van het opstaan en ontbijten in het woonhuis naar het werken in een van de werkplaatsen. Bewoners en medewerkers ontmoeten elkaar in dit korte moment. Bij de dagopening wordt een kaars aangestoken, er klinkt muziek, de aanwezigen zingen een lied en er wordt een spreuk voorgelezen. Bij de mededelingen stellen nieuwe medewerkers zich voor en worden jarigen toegezongen. Tenslotte wensen we elkaar een “goedemorgen!” De werkdag kan beginnen.
Actieve zorgzame gemeenschap
De verbondenheid binnen OlmenEs zit in alle lagen. Van dagopening, gezamenlijk eten in de woonhuizen, samen werken, vakanties tot en met de vele culturele festiviteiten. Frequent worden er leuke activiteiten georganiseerd zoals concerten, carnaval, koningsdag, kerstmarkt, talentenavond en theatervoorstellingen met bewoners. De festiviteiten dragen bij aan verrijking, verroering en ontwikkeling. Voor het personeel is de personeelsvereniging actief. Voor medezeggenschap heeft OlmenEs een ouder- en verwantenraad, bewonersraad en OR. Met al deze aspecten versterken we de verbondenheid.
Werk waar je trots op kunt zijn
OlmenEs heeft de ervaring en overtuiging dat het leven in een veilige en vertrouwde gemeenschap voorziet in de behoefte van de bewoners. Juist de samenhang in wonen, werken, culturele en vrijetijdsactiviteiten maakt OlmenEs bijzonder en onderscheidend. Binnen de setting van de woon- en werkgemeenschap, waarin ‘het gewone leven’ de boventoon voert, vindt professionele begeleiding en behandeling plaats.
WORD JIJ ONZE NIEUWE COLLEGA? KIJK OP WWW.olmenes.nl