Elise is doktersassistente bij een huisartsenpraktijk. Ze combineert dit met werk als triagist bij de huisartsen-spoedpost.
Wat doe je als doktersassistente?
“Veel verschillende dingen eigenlijk: mensen te woord staan en helpen aan de telefoon en aan de balie, uitstrijkjes maken, wratten aanstippen of hechtingen verwijderen. Als assistente kun je je eigen spreekuur hebben. Daarnaast onderzoek je bijvoorbeeld urine op bacteriën of prik je, op verzoek van de huisarts, bloed op ontstekingswaarde.”
Teamwerk
“Op de praktijk spreken we per dag af wie waar staat. We werken echt als een team, dat is heel fijn. Elke ochtend overleggen we met de huisarts over patiënten en hun hulpvraag. In een praktijk ben je heel betrokken bij de zorg voor patiënten en je ondersteunt hen in hun verschillende levensfasen en ziekteperiodes. Daardoor bouw je ook een band op; jij kent hen en zij kennen jou. Dat maakt dat je soms sneller kan inschatten hoeveel spoed iets heeft.”
Wat is er zo leuk aan doktersassistente zijn?
“Het is heel afwisselend werk, je weet nooit wat de dag gaat brengen. Én een uitdaging om elke patiënt de juiste zorg te bieden. Van zelfzorg-advies tot het aansturen van een ambulance. Om dit goed te kunnen inschatten, de hulpvraag goed te begrijpen, heb je écht contact nodig. Een ouder die belt voor zijn kind kan nog wel eens geïrriteerd raken. Maar als je dan doorvraagt, merk je al gauw dat dit uit bezorgdheid is. Als ik dan kan uitleggen dat mijn vragen nodig zijn om zijn kind goede zorg te kunnen geven, komt er weer rust en vertrouwen.”
Maar je bent ook triagist in opleiding. Waarom en wat doe je dan?
“Een triagist werkt op de huisartsen-spoedpost waar mensen na 17.00u terecht kunnen als ze met spoed een huisarts nodig hebben. Tijdens mijn stage liep ik daar een paar uur mee en werd ik ook daar enthousiast over. Als triagist heb je de taak om te bepalen met welke urgentie een patiënt zorg nodig heeft. Dat doe je door heel gericht vragen te stellen aan de telefoon; eerst bepaal je of iemand stabiel is en daarna ga je specifiek in op iemands gezondheidsklacht. Zo bepaal je: is dit spoed of niet? En zo ja, hoe snel moet iemand gezien worden? Of kan ik iemand een advies geven zodat hij of zij zelf verder kan?”
“Het is heel afwisselend werk, je weet nooit wat de dag gaat brengen.”
Wat is er leuk aan werken op een huisartsen-spoedpost?
“Omdat de huisartsen-spoedpost er is voor spoedzorg, ben je altijd bezig met urgentere situaties. Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk de juiste informatie te verzamelen. Elke dienst is anders en je blijft leren en jezelf ontwikkelen. Dat maakt het werk leuk en leerzaam.”
Opleiding
Voor doktersassistent volg je een BOL- of BBL-opleiding waarbij je school met werken in de praktijk combineert. Elise: “Bepaalde ziektebeelden zie je dan gelijk in de praktijk.” De opleiding tot triagist is een interne opleiding. “Dan volg je een uitgebreid inwerk- en leertraject met veel ondersteuning van een ervaren triagist, vertelt Elise.”
Ook doktersassistent en/of triagist worden? Mail naar leerwerkplekken@neohuisartsenzorg.nl, we helpen je verder.